מאמרים

צוואה וחשיבותה: לעריכת צוואה כבר דאגתם?

 

צוואה הינה הפעולה המשפטית האחרונה שמבצע אדם בקניינו.

 

חירות הקניין של הפרט לשלוט בנכסיו, משתרעת לו, לא רק בחייו, אלא גם לאחר מותו ועל כן הרעיון הבסיסי בדיני צוואות הוא לקיים את דבר המת, כאשר רצונו של המוריש בדבר מה שיעשה בירושתו אחריו, בא לידי ביטוי בצוואה. בעקרון זה שזור רעיון נוסף הנוגע לכבודו של האדם בבחינת "רצונו של אדם כבודו", בפרט אם זהו רצונו האחרון, ראו ספרו של ש' שוחט, פגמים בצוואות, מהדורה שנייה, עמ' 23, וע"א 869/75 בריל נ' היועמ"ש, פ"ד לב(1) 98, 102. 

 

אומר כבר עתה בגילוי לב כי ניתן לכתוב צוואה באופן עצמאי ואולם מומלץ להיעזר בעורך דין שמתמחה בתחום וזאת על מנת להימנע מטעויות אשר יטילו ספק במהימנות הצוואה ובטיבה ויתכן כי יגרמו בסופו  של דבר לביטולה.

אכן לא נעים לשוחח על נושא זה ועל עריכת צוואה שאדם עוד בחיים אולם הואיל ואף אדם אינו יודע מהו מועד פקודתו - רצוי לערוך צוואה..

 למעשה כל אדם שמעוניין לוודא שרכושו יחולק לאחר מותו באופן התואם את רצונו, צריך לחשוב על צוואה. 

אם לא נערכה צוואה יחולו על רכוש הנפטר חוקי הירושה, המחלקים את הרכוש לפי קרבתם המשפחתית של היורשים לנפטר (קיימים מעגלי ירושה), ולעיתים הסדר זה אינו משקף את רצון המצווה ואף רחוק מכך.

חוק הירושה קובע כי במות אדם עובר עזבונו ליורשיו. היורשים יכולים להיות יורשים עפ"י דין או זוכים עפ"י צוואה כאשר ברירת המחדל היא שבהעדר צוואה, יורשים את המוריש היורשים עפ"י דין.

על פי חוק הירושה, יורשים את המוריש מי שהיה בן זוגו, ילדיו וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם.

כך למשל, במשפחה עם שני הורים ושני ילדים, כאשר האב נפטר, חלקו היחסי של האב יחולק באופן שהאישה תקבל  50 אחוז מהרכוש ואילו 2 הילדים יקבלו את 50 אחוז הנותרים. 25 אחוז לכל אחד מהם. 

אם יש רק ילדים אז כל העיזבון יחולק ביניהם.

אם אין ילדים ורק אישה, אז 50 אחוז לאישה ו-50 אחוז למעגל הראשון הקרוב של בני המשפחה של הנפטר (הורים, נכדים, נינים, אחים) וכך הלאה.

בשורה תחתונה, אנוכי סבורה כי הצורך בצוואה הוא בסיסי וחיוני לכל אדם אשר דואג לרכושו שצבר במהלך חייו, בעמל כה רב ולכן עלי לדאוג כי רכושו זה יועבר במותו  לאנשים אשר לדעתו באמת ראויים לכך. 

מעבר לכך, הצורך בעריכת צוואה ימנע ככל שניתן סכסוכים משפטיים לצורך בירור רצונו האחרון של כל אדם אשר הלך לעולמו.

 

קיימים מקרים בהם אין מנוס מעריכת צוואה. חלק מן המקרים הינם כדלקמן: 

• אדם מעוניין להוריש את דירת המגורים ו/או יתר רכושו לבן זוגו, ורק בשלב השני יעבור הרכוש לילדיו. במקרה כזה רק "צוואה הדדית" (המכונה גם "צוואה משותפת") בין בני הזוג יכולה להסדיר זאת.

• זוגות שמצויים בהליכי פרידה או גירושין ורוצים להבטיח את זכויות הילדים. 

• מקרה של ידועים בציבור. 

• זוגות חד-מיניים.

• זוגות להם ילדים מחוץ לנישואין.

• למוריש, אין ילדים ואין בן זוג, בהעדר צוואה לאחר מותו, רכושו ונכסיו יחולקו להוריו וצאצאיהם (לא רק אחים טבעיים אלא גם אחים למחצה), בלי קשר לטיב יחסיו עמם (וגם אם אין לו כלל יחסים עם חלקם או שהיחסים אינם תקינים). 

 

כמובן שאלו רק דוגמאות וקיימים מקרים נוספים הממחישים מדוע מומלץ להתנתק מההתעסקות בנושא המוות והירושה ולערוך צוואה מסודרת.

למידע נוסף-  

http://www.lawguide.nrg.co.il/showarticle.asp?id=13831

 

 

09-7666063

052-555-6836